ADEC studenten krijgen veel kennis uit de praktijk mee en het is dan ook niet ongebruikelijk dat ze al snel gaan bijverdienen als ZZP’er op het gebied van online marketing of (web)development. Vaak wordt er enthousiast begonnen en nog niet zo gelet op regels van de belastingdienst omtrent het regelmatig aannemen van opdrachten voor dezelfde opdrachtgever.
In de wereld van freelancen zijn er risico’s verbonden aan de samenwerking tussen opdrachtgevers en zelfstandige zonder personeel (zzp’ers). Een belangrijk aandachtspunt is de belasting naheffing die kan plaatsvinden. Wanneer een opdrachtgever jou te veel inhuurt en je eigenlijk een werknemer wordt, dient de opdrachtgever de bij een werknemer horende belastingen te voldoen. Om deze situatie te voorkomen, leggen sommige opdrachtgevers het risico van deze naheffing in het contract van de opdracht bij de zzp’er, maar dat is niet altijd toegestaan. Dit kan leiden tot onterechte financiële druk op zelfstandigen.
In veel gevallen zijn opdrachtgevers niet op de hoogte van de aansprakelijkheid en de juridische implicaties van de contracten die zij sluiten met zzp’ers. Het is cruciaal dat zowel de opdrachtgever als de zzp’er de voorwaarden en verantwoordelijkheden begrijpen, om misverstanden en financiële schade te voorkomen. Dit houdt in dat er duidelijke afspraken moeten worden gemaakt over de fiscale verantwoordelijkheden, zodat de zelfstandige niet het risico van naheffingen onterecht op zich hoeft te nemen.
De belastingdienst heeft Modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen die je gratis kunt downloaden. Er is niet eentje voor ‘online marketeers’, maar wel eentje voor ontwerpers, voor auteurs/copywriters en eentje voor ICT professionals. Wel is het zo dat momenteel (maart 2025) de exacte regels helaas nog steeds niet helder uitgewerkt zijn. Ons kabinet heeft hier al jarenlang geen goede aanpak over kunnen formuleren. (Een eerder plan voor een minimum ZZP’er uurtarief haalde het niet). Om toch het idee van voortgang te geven heeft het kabinet nu een “Webmodule beoordeling arbeidsrelatie” live gezet. Door verschillende vragen te beantwoorden kun je nu zelf zien welke regels er zijn.
Als marketingstudent is het nuttig om deze kennis te gebruiken om beter te begrijpen hoe juridische en fiscale aspecten invloed kunnen hebben op klantrelaties en contractonderhandelingen. Zorg ervoor dat je in je eigen werk en research altijd de relevante regelgeving en voorwaarden controleert, zodat je goed geïnformeerde beslissingen kunt nemen. Werk niet slechts voor één opdrachtgever. Hanteer een uurloon dat realistisch is. (NB je bent starter, maar je bent niet aardappelen aan het rooien. Je bent kenniswerker. Een tarief van 17,- p/u is te laag. Lees het artikel “Inzicht in ZZP Uurtarieven 2025” om te zien wat normale uurtarieven zijn en bepaal je eigen starttarief. Leg het vast in een opdrachtomschrijving. Hier kun je een voorbeeld contract vinden: “bullitproof webdesign contract“. Dit voorkomt niet alleen miscommunicatie, maar beschermt ook zowel jezelf als je klanten tegen mogelijke juridische problemen. En onthoudt: ‘foute gasten’ willen vaak vooral niet een contract tekenen.
Dit blog is geschreven met hulp van een custom ChatGPT Agent. Bron: Ius Mentis, Belastingdient en Github.