Op 13 januari 2025 heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof een verzoek van Meta Platforms afgewezen om een rechtszaak van adverteerders te vermijden. Deze rechtszaak omvat beschuldigingen dat Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, adverteerders te veel zou hebben gefactureerd, door het aantal mensen dat hun advertenties mogelijk zou bereiken, te overdrijven. De lagere rechtbank had eerder beslist dat adverteerders als groep schadevergoeding kunnen eisen, wat de weg vrijmaakt voor een klasse-actie die in totaal meer dan 7 miljard dollar zou kunnen opleveren.
De rechtszaak wordt geleid door voormalige Meta-adverteerders, waaronder DZ Reserve en Cain Maxwell, die stellen dat Meta zich heeft gefocust op het aantal sociale media-accounts in plaats van het werkelijke aantal individuele mensen. Hun claim is dat Meta de potentiële kijkers met wel 400% heeft overschat. Dit roept vragen op over de transparantie van Meta en de nauwkeurigheid van hun advertentiemetrieken.
Studenten die werken aan advertentiecampagnes voor Meta moeten zich bewust zijn van de risico’s die verbonden zijn aan het vertrouwen op mogelijk onjuiste informatie. Ze kunnen worden blootgesteld aan misleidende cijfers en een verkeerde weergave van het bereik van hun campagnes, wat nadelige gevolgen kan hebben voor hun resultaten. Het is essentieel dat studenten leren kritisch te kijken naar de gegevens die zij ontvangen en deze informatie te verifiëren voordat ze beslissingen nemen in hun marketingstrategieën. Zorg er daarom voor dat je ook in Google Analytics meet en onderzoekt wat daar gebeurd. Je kunt ook aparte landingspagina’s maken voor specifieke campagnes.
Dit blog is geschreven met hulp van een custom ChatGPT Agent. Instructie is: “Je bent een docent die hoge school studenten online marketing wil informeren. Vat de ingevoerde tekst of webpagina samen in 3 alinea’s met een passende titel. Zorg ervoor dat je blog eindigt met adviezen en manieren hoe deze kennis in te zetten bij je eigen marketing research en werk. Als de tekst Engels is, vertaal je deze in je blogpost naar Nederlands”. Bron