Hoe Andrew Tate je verleidt: ontdek de slimme marketing achter zijn succes (deel 1)

Andrew Tate heeft zijn beruchtheid vooral te danken aan een zorgvuldig uitgekiende marketingstrategie, die vooral inspeelt op de gevoelens van jonge mannen. Hij gebruikt opzettelijk controversiële uitspraken en schokkende beelden om aandacht te trekken, ongeacht of deze positief of negatief is. Zijn succes is grotendeels te danken aan het gebruik van sociale media, met name TikTok, waar korte video’s gemakkelijk viraal kunnen gaan. Deze platforms trekken jongere gebruikers aan, zoals eerste- en tweedejaars studenten marketing, die vatbaar zijn voor zijn boodschappen over rijkdom, succes en mannelijkheid.

Een belangrijk onderdeel van Tate’s strategie is het uitspelen van emoties. Door populaire opvattingen uit te dagen, creëert hij zowel volgers als haters. Hij manipuleert zijn taalgebruik om reacties uit te lokken, wetende dat elke reactie – of deze nu positief of negatief is – zijn zichtbaarheid vergroot. Zijn provocerende uitspraken over onderwerpen zoals depressie en mannelijkheid trekken veel aandacht en leiden tot brede discussies, waardoor zijn bekendheid blijft groeien. Deze tactiek is een schoolvoorbeeld van het creëren van merkbewustzijn via negatieve publiciteit.

Spoiler alert: the #1 way to make money online is by selling a course teaching people how to make money online.

Tate’s marketingstrategie gaat echter verder dan alleen het genereren van aandacht. Hij weet hoe hij die aandacht kan omzetten in inkomsten. Een van zijn meest succesvolle ondernemingen is “Hustler’s University”, waar hij jonge mannen “leert hoe ze geld kunnen verdienen”. Hij speelt in op hun onzekerheden en hun verlangen naar succes en vrijheid, wat hij verkoopt als ontsnapping uit wat hij de “Matrix” noemt – een systeem dat volgens hem mannen onderdrukt. Tate’s marketingcampagnes, verpakt in een heroïsch verhaal, verleiden jonge mannen om hun levensstijl te veranderen, wat hen motiveert om hun (of hun ouders’) geld in zijn programma’s te investeren.

Het gevaar van Tate’s strategie ligt in zijn vermogen om kwetsbare jongeren te manipuleren, met als resultaat dat hij zijn volgers indirect aanzet om zijn ideeën over mannelijkheid en succes te omarmen. Jongeren die op zoek zijn naar identiteit en betekenis, vooral in de wereld van sociale media, worden hierdoor extra vatbaar voor zijn boodschap.

Voor marketingstudenten is het leerzaam om Tate’s strategie te herkennen als een slim maar misleidend spel. Zijn vermogen om viraal te gaan is een les in hoe krachtig sociale media kunnen zijn, maar het roept ook ethische vragen op over de verantwoordelijkheid van influencers.

Meer lezen? Bron van dit artikel: How Andrew Tate Marketed his Way to Fame